I början av 1980-talet etablerades bygglasern på den svenska marknaden. Bygglasern med sitt roterande 360-grader vågräta laserplan var revolutionerande. Nu kunde en person göra höjdavvägningen själv, istället för som innan, två personer och ett optiskt avvägningsinstrument.
Noggrannheten var tillräcklig för de flesta schakt- och entreprenadjobben och bygglasern gav dessutom ett kontinuerligt laserplan som möjliggjorde att man kunde göra realtidsavvägningar, i stället för att t ex kika mellan flukter då och då, eller via avvägningsinstrument.
Lasermarknaden expanderade starkt under 80-talet och i början av 90-talet var Sverige ett av de lasertätaste länderna i världen.
Det som kvarstod var alla manuella höjdberäkningar som krävdes för att kunna överföra ritningarnas plushöjder till verklighet, och därefter alla ytterligare manuella beräkningar för olika överbyggnader och andra höjder som skulle räknas ut.
Med Z-FIX kunde (äntligen) i stort sett vem som helst överföra ritningens plushöjder till verkligheten utan risk för felberäkningar. Inga mer manuella beräkningar.
Z-FIX består av en 2,21 meter lång "Z-FIX Huvudstång" och ett "Z-FIX Datorhuvud" som du flyttar i höjdled på huvudstången. På datorhuvudets fästplatta skruvar du fast din lasermottagare. Därefter kalibrerar du Z-FIX gentemot en känd fixhöjd och laserplanet. När fixhöjden är inprogrammerad räknar Z-FIX ut plushöjderna.
Ställ Z-FIX på en fixhöjd, dvs en bestämd höjdpunkt över havet.
Flytta Z-FIX Datorhuvud med lasermottagaren tills lasermottagaren ligger i rätt nivå med lasern och ger signal.
Lås fast datorhuvudet.
Programmera in fixhöjden 71,78 meter över havet i datorhuvudet.
När fixhöjden är inprogrammerad är Z-FIX klar för användning.
Nu visar displayen alltid den höjd över havet som du har i botten på stången (när lasermottagaren är i rätt nivå med lasern och ger signal).
Du ska sätta ut höjden för "Färdigt Golv", 72,23 meter över havet.
Förflytta Z-FIX Datorhuvud...
...tills den önskade höjden 72,23 står i displayen.
Lås fast datorhuvudet på stången.
Lyft stången.
När lasermottagaren ger signal har du den önskade höjden 72,23 meter över havet, i botten på stången.
Att kunna få fram plushöjderna i botten på stången, på ett så säkert och enkelt sätt som Z-FIX erbjuder, är naturligtvis väldigt förtjänstfullt. Men ofta vill man efter det "lägga till" för den eventuella överbyggnaden.
Det kan t ex vara så att plushöjden gäller för färdigt golv och att man vill schakta 35 cm under det.
Det löser man enkelt med den inbyggda teleskopstången om 200 cm, som man kan dra ut nedåt beroende på hur mycket man vill ligga under den valda plushöjden. Suveränt!
Om man i stället schaktar för t ex en plattyta, väg, grönyta etc med olika plushöjder, fast med samma överbyggnad, låter man helt enkelt den utdragna teleskopstången stå kvar på samma utdragna mått som man önskar ligga under den färdiga plushöjden och justerar endast Z-FIX datorhuvud till de olika plushöjderna på färdig yta. Enkelt och smidigt!
På baksidan av teleskopstången finns något som kallas för röd sektioneringsskala och som används för just sektionering med stora höjdskillnader.
Z-FIX har 2 olika program:
Z-FIX Höjdmätningsprogram, där plushöjderna visas, och ett Nollskaleprogram.
Nollskaleprogrammet arbetar parallellt med höjdmätningsprogrammet och erbjuder möjligheten att nollställa valfri plushöjd.
Man kan t ex mäta hur mycket som ska schaktas eller fyllas i förhållande till den valda plushöjden som man nollställt.
Eller så använder man nollningsfunktionen helt enkelt för att avväga skillnader mellan olika punkter.
Hemsidan skapad av Area81.se